27.4.2012

Eroon rinnalle nukahtamisesta


Eilisessä Uni-illassa rinnalle nukahtaminen oli monen ongelma. Taito nukahtaa itsenäisesti on vauvojen hyvien yöunien salaisuus.

Rinnalle nukahtamisen täytyy vauvasta tuntua ihanalta! Tämä oli itselleni yksi vapauttavimpia Pantleyn Pehmeä matka höyhensaarille kirjasta lukemiani ajatuksia. Tunnin välein tapahtuva heräily ei kuitenkaan ole aikuisen kannalta kestävä tilanne ja siksi rinta-assosiaatiosta on päästävä eroon.

Pantleyn irroitusmenetelmässä vauvaa imetetään nukkumaan mennessä normaalin tavan mukaisesti, mutta rinta irroitetaan ennen nukahtamista. Tämä aiheuttaa ensimmäisillä kerroilla vastustusta ja hamuilua, jolloin rinta laitetaan takaisin suuhun, mutta otetaan jälleen pois ennen nukahdusta. Tätä toistetaan joka ilta niin monta kertaa kuin on tarvis ennen nukahtamista.

Ensimmäistä kertaa kokeilimme menetelmää Ainon ollessa noin kuusi kuukautta vanha. Yritys jäi kahteen iltaan, sillä reaktio oli kovin voimakas. Irroitusten toistuessa hän alkoi jopa täristä hermostuneisuudesta, eikä nukahtaminen tuntunut onnistuvan, vaikka irroitusyrityksiä oli toistakymmentä. Myös hänen käytöksensä kokeiluja seuraavina päivinä oli hermostunutta ja surkeilevaa. Aino ei selkeästikään ollut valmis muutoksiin sillä hetkellä.

Toinen kokeilukerta paria kuukautta myöhemmin puolestaan oli  menestys. Toistoja piti jälleen tehdä useampia peräkkäin yhtenä iltana, mutta jo muutaman illan jälkeen Aino lopetti itse syömisen ja käänsi selkänsä alkaakseen nukkumaan.

Pantleyn menetelmä perustuu siihen, että rinta-assosiaatio lievenee vähitellen, kun illan ensimmäinen nukahtaminen muuttuu itsenäisiksi. Aino on osannut nyt nukahtaa itsenäisesti illalla kolmisen kuukautta. Lisäksi hän nukahtaa kaksi kertaa päivässä vaunuihin (eli itsenäisesti, jos liikettä ei lasketa). Vielä tämä taito ei kuitenkaan ole ollut avuksi yöllisiin havahtumisiin, vaan hän uskoo edelleen tarvitsevansa rintaa öisin voidakseen jatkaa uniaan.

Tämä kokeilu jatkuu siis meillä vielä. Kun hampaiden tulossa on sopivasti taukoa, alamme käyttää irroitusmenetelmää järjestelmällisesti myös yöimetyksissä.

  





1 kommentti:

  1. Irroitusmenetelmällä opittu itsenäinen nukahtaminen ilman rintaa ei lopulta koskaan siirtynyt yöhavahtumisiin:

    http://ainonukkumaan.blogspot.com/2012/05/maito-meni-nukkumaan.html

    VastaaPoista